Som dagene går...

Julebal i Gusdal Prestegaard

December 1819 - og 200 år etter.

Etter en ide av Jon Toproen Andreassen gjenskapte Oslo Historiske Dansegruppe det store juleballet ved Gausdal Prestegård på dagen 200 år etter at verten, sogneprest Hans Henrik Thaulow stod og ønsket velkommen.

Takket være Christian Thaulow, den gang en kun "13 aar gammel, tilbageholdende, undselig og keitet" sønn av sognepresten, vet vi meget om dette juleballet.

Thaulow forteller:

Gjestene mottages, Herrerne I Blaastuen og Damerne I Dagligstuen. Herrene blev da foreløbigen beværtede med en Dram Aqwavit med et stykke Sukker til, Damerne fikk hjemmelavet Likør, nok så fin.



Taffelet var dekket i Storstuen på to store Borde, et tredje mindre ditto i et Hjørne for de yngre Gutter og Smaapiger; ”klyngen i hjørnet.

Et faktum er dog virkelig , at Husets eneste Sølv-Forleggerøse, kort forud medgikk til Søvskatten og at det fra den tid bruktes en træøse.

Det servers først med Suppe, uden at Conversationen synes å få noe særlig Oppsving. Men Tiden går, nogle Glas Vin gjør god Virkning og man hører snart en lydeligere brumming over hele Selskabet”

    Og endelig kommer den siste Ret, Stegen, og det skrider til Skaaler, for Gjester, for Vert og Vertinde og Flere. Glæden Forhøiedes mæktig ved en Mæmgde Bordsange, som ved alle saadanne Selskabe bleve avsjungne. Blant disse nevnes "Sønner av Norge det ældgamle Rige", Hvor herligt er mitt Fødeland" og "For Norges Kæmpers Fødeland, vi denne Skaal udtømme."

    -Et par Opsatser, indeholdende Kaker og Fattigmænder,
    dannede taffelets Glandspunkt og vakte megen
    Opmærksomhed.                                                         - Imellom hver Dands serveredes der flittig med Punch.

    Selskapet trekker inn i stuen for en liten passiar før dansen.

    En fornøyd danseleder, Per Kristian Elvestad, hadde laget en danseprogram i tråd med danseskikkene i perioden rundt 1819.
    Ved å klikke på knappen under, vil du kunne se et lite videoinnslag fra juleballet. Innslag nr.6.

    Video fra juleselskapet

    Sitatene til Christian Thaulow er hentet fra boken "Sang og dans i det unge Norge" Dreyers forlag 2017.

    Dansere fra Oslo Historiske Dansegruppe reiser ofte på kurs og ball i utlandet.

    Bildene over er fra sommerkurs i Wien 2016 med avsluttende ball i Hoifburg slott. Med levende musikk og Strauss familien som musikkmestre lærte vi mange nye danser. Hele uken ble brukt til trening.

    Ballet var en opplevelse! Storslåtte omgivelser, flott musikk og flotte danser med varierte trinn og figurer.

    Størst inntrykk gjorde de to store koreograferte dansene hvor vi alle var en del av en større enhet.

    Tradisjonen tro var det også i år stemningsfull sang.

    Flere bilder og video ligger på creanc.com - nettstedet til instruktør Sylvia Hartung.


    Dansegruppen deltar på de åpne arrangementene (fire) som Bogstad arrangerer i løpet av året. Bogstad gård er tilknyttet Norsk Folkemuseum og er et svært autentisk museum fra slutten av 1700 tallet. Vårt bidrag skjer i samarbeid med stedets guider - ved omvisning i hovedbygningen treffer man, i Salen, en gruppe kledd i aktuelle drakter som gir en kort oppvisning av danser som kan ha vært benyttet på Bogstad. Det er gode kommentarer på at dette bidrar ytterligere til å sette publikum inn i den rette tidsepoken. Spesielt under "Jul på Bogstad" er det høy aktivitet med omvisninger og danseoppvisningene går nesten kontinuerlig.

    2015 - Oktober

    Vårt 10 års jubileum ble feiret, som seg hør og bør, på et slott. I tidsriktige kostymer feiret vi oss selv på Dronninglund slott i Danmark.

    Det var et meget vellykket

    jubileumsball i elegante omgivelser. Det er noe eget å danse disse flotte dansene i den rette setting og i flotte kostymer.

    Under vår festmiddag var det tid til en munter mimring over

    ti danseår sammen.

    Våre danske verter var meget imøtekommende og gjorde ikke skam på ordtaket " Det er deilig å være norsk i Danmark".

    Oppvisning på Bogstad gård. Mens turistene guides rundt i de vakre salene underholdt

    Oslo Historiske dansegruppe med tidsriktige danser i flotte kostymer. Man kan lett la seg rive med

    til en annen tid, til flotte ball og ditto kostymer. Vi opptrer gjerne 2 ganger i året på Bogstad gård.